Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/1542
Назва: Шкільне вивчення міфологічних структур літературних творів у контексті подієвого аналізу
Інші назви: SCHOOL STUDY OF THE MYTHOLOGICAL STRUCTURES OF LITERARY WORKS IN THE CONTEXT OF SEQUENTIAL ANALYSIS
Автори: Сидоренко, Юлія Олександрівна
Ключові слова: міфологічні структури, подієвий аналіз, сюжетний епізод, композиція, навички літературного аналізу.
Дата публікації: 2019
Бібліографічний опис: 6. Сидоренко Ю. О. Шкільне вивчення міфологічних структур літературних творів у контексті подієвого аналізу // Наукові записки НДУ ім. М. Гоголя – 2018, - № 4, с. 124-127.
Короткий огляд (реферат): Стаття присвячена вивченню міфологічних структур художнього твору в контексті подієвого аналізу на уроках української літератури у 9-11 класах загальноосвітньої школи. Описується загальна модель опрацювання сюжетного епізоду з міфологічною образністю. Подієвий шлях аналізу твору реалізується у поглибленому осмисленні ключових сюжетних епізодів, значна частина яких містить чітко представлені міфологічні структури. Їх вплив на розбудову сюжетної лінії твору актуалізує потребу в розробці спеціальної схеми аналізу відповідних фрагментів тексту. У статті аналізуються особливості вивчення міфологічної складової за розвитком сюжету, або ж за частинами зовнішньої композиції. Визначається мета та завдання роботи із сюжетним епізодом, наводяться конкретні приклади із літературних творів шкільної програми. Автор пропонує подієвий аналіз проводити для текстів, у яких міфологічні структури виступають як: окремі оповідні частини твору; як центральна образність важливих епізодів, подій, фрагментів тексту; як ключові міфологеми. У статті подається розроблена автором загальна схема аналізу сюжетного епізоду з міфологічною образністю. Теоретичний матеріал ілюструється поетапним опрацюванням міфу про античного титана Прометея у поемі Т. Шевченка «Кавказ», що введений в експозицію твору.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://lib.ndu.edu.ua/dspace/handle/123456789/1542
Розташовується у зібраннях:ФАКУЛЬТЕТ ФІЛОЛОГІЇ, ІСТОРІЇ ТА ПОЛІТИКО-ЮРИДИЧНИХ НАУК

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Стаття.docx25,16 kBMicrosoft Word XMLПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.