Концептуально-жанровий аналіз літературного твору в школі - Бондаренко, Юрій Іванович (Українська література в загальноосвітній школі, 2012)
У статті запропонована методика опрацювання літературного твору на основі концептуально-жанрового аналізу. Автор розкриває основні етапи підготовки учнів до такої діяльності, окреслює необхідні компетентності, демонструє процес утворення системи уроків з вивчення конкретного твору, загальний алгоритм проведення, ілюструє свої роздуми методичним матеріалом, присвяченим аналізу сатиричної комедії М. Куліша «Мина Мазайло».
Conceptual and genre analysis of a literary work in school
В статье предложена методика работы с литературным произведением на основе концептуально-жанрового анализа. Автор раскрывает основные этапы подготовки учеников к такой деятельности, называет необходимые компетентности, демонстрирует процесс создания системы уроков по изучению конкретного произведения, общий алгоритм проведения, иллюстрирует свои размышления при помощи методического материала, посвященного анализу сатирической комедии М. Кулиша «Мина Мазайло».
Keywords: концептуально-жанровий шлях аналізу; компетентності; системи уроків; етапи впровадження; методичний алгоритм; сюжетно-концептуальний аналіз; концептуально-образний аналіз; концептуально-мовний аналіз