Микита Шаповал про Велику революцію та її провідників - Соколова, Л. С. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті актуалізовано працю українського соціолога Микити Шаповала "Велика революція" (1928), де йдеться про події в Україні десятилітньої давнини (1917–1920), учасником яких був автор. Вчений проаналізував і узагальнив суспільні процеси і явища на українських етнічних землях; показав особливості соціальної структури й відносини соціальних груп, діяльність політичних партій і лідерів; в окремому розділі розкрив фено- мен більшовизму. У статті наведено узагальнену порівняльну характе- ристику українських політиків революційної доби, дану їхнім сучасником, соратником, опонентом М. Шаповалом, що став істориком революції. На відміну від "випадкових людей" в революції, М. Шаповал – теоретик революції сформулював вимоги до справжнього політика-провідника, які досі не втратили своєї актуальності.
Keywords: Українська революція; історіографія Української рево- люції; М. Грушевський; В. Винниченко; С. Петлюра