Повість-поема Осипа Турянського "Поза межами болю" в контексті історичного регресизму: народження екзистенціалізму - Бондаренко, Юрій Іванович (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглянуто художню концепцію О. Турянського, базовану на ідеях історичного регресизму, окреслено авторську версію появи екзистенціалізму. Зокрема, встановлено, що змістове поле повісті-поеми "Поза межами болю" включає такі теми: "деструктивність суспільно- політичних процесів початку ХХ століття", "самотність європейця в межах власного культурного середовища", "протистояння людини євро- пейської цивілізації метафізичному злу, уособленому в демонізованих про- цесах природного космосу", "народження екзистенціалістського мислення як результату відчуження людини від суспільства та природи".
Keywords: регресизм; екзистенціалізм; Просвітництво; цивілізація