Граничне параметричне управління коливань в потоках рідини та теплоти - Казачков, І. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Актуальність розглянутих у монографії проблем обумовлена інтенсивним розвитком нових технологій і створенням пристроїв високої продуктивності та ефективності. Такі технології засновані на використанні параметричних коливань в неперервних середовищах, що служать робочим тілом, або на використанні явищ, які неможливі при відсутності ефективного придушення різного роду нестабільності. Періодичні або квазіперіодичні впливи, регулярні чи випадкові, широко поширені в технологічних апаратах і процесах. Це - коливання поля (електричні, магнітні, акустичні, температурні, вібраційні і т.д.) або такі умови, при яких неперіодичні зміни певних параметрів системи викликають коливання інших параметрів, якi в свою чергу викликають параметричні коливання системи. Параметричне збудження і придушення коливань в неперервних середовищах дає підстави сподіватися на появу нових фізичних принципів побудови процесів або значне поліпшення продуктивності існуючих і прогнозованих процесів і установок. Особливо перспективними є методи, засновані на використанні сильних - резонансних - ефектів, що дозволяють розвивати нові енерго- і ресурсозберігаючі технології, важливі для інтенсивного розвитку економіки країни. Монографія в основному є авторським перекладом з російського видання 2016 року з невеликими змінами.
Keywords: параметричне управління; коливання; параметричного збудження; придушення коливань; мiжфазового переходу