ОСОБЛИВОСТІ ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ ДІТЕЙ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ У ВЗАЄМОДІЇ ЗДО ТА СІМ'Ї - Кизим, Наталія Сергіївна (My University, 2023)
Схарактеризовано теоретичні аспекти виховання моральної поведінки у дітей старшого дошкільного віку у взаємодії ЗДО та сім'ї. Зокрема проаналізовано наукові підходи до визначення поняття «моральна поведінка». Розкрито динаміку розвитку моральної поведінки в дошкільному дитинстві. Обґрунтовано співпрацю закладу дошкільної освіти та сім'ї у контексті забезпечення комплексного підходу до виховання моральної поведінки у старших дошкільників. Здійснено експериментальне дослідження стану сформованості моральної поведінки у старших дошкільників. Встановлено критерії оцінки міри сформованості моральної поведінки, компоненти досліджуваного поняття. Розроблено та схарактеризовано методику констатувального етапу експерименту та визначено рівні сформованості моральної поведінки у дітей старшого дошкільного віку та запропоновано систему роботи щодо виховання досліджуваного явища у старших дошкільників у взаємодії ЗДО та сім'ї.
The theoretical aspects of the education of moral behavior in children of older preschool age in the interaction of educational institutions and the family are characterized. In particular, scientific approaches to defining the concept of "moral behavior" were analyzed. The dynamics of the development of moral behavior in preschool childhood are revealed. The cooperation of the preschool education institution and the family in the context of providing a comprehensive approach to the education of moral behavior in older preschoolers is substantiated. An experimental study of the state of formation of moral behavior in older preschoolers was carried out. Criteria for assessing the degree of formation of moral behavior, components of the studied concept have been established. The methodology of the ascertainment stage of the experiment was developed and characterized, the levels of formation of moral behavior in older preschool children were determined, and a work system was proposed for the education of the studied phenomenon in older preschoolers in the interaction of preschool children and the family. Key words: morality, behavior, moral behavior, humanity, moral education, moral norm, interaction of children and families
Keywords: мораль; моральна поведінка; моральне виховання; моральна норма; поведінка; взаємодія ЗДО та сім'ї