Наукові горизонти професора Г. В. Самойленка - Бойко, Н. І. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті схарактеризовано науковий доробок визначного українського літе¬ра¬турознавця, культуролога, краєзнавця, історика культури, док¬то¬ра фі¬ло¬логічних наук, професора, багаторічного декана філологічного й істо¬ри¬ко-філологічного факультету, завідувача кафедри Ніжинської вищої школи Григорія Васильовича Самойленка. Поєднано аналіз головних подій життя вченого та наукової діяльності й викладацької праці, схарактери¬зовано основні здобутки Професора, його внесок у розвиток філологічної, істо¬ри¬ч¬-ної і мистецької науки й освіти в Ніжинській вищій школі упродовж 55 років. Визначено роль ученого у функціонуванні Гоголезнавчого центру, окрес¬ле¬н¬о науковий доробок як фундатора українського гоголезнавства в Ніжин¬ській вищій школі, як очільника науково-методичного центру «Регіо¬наль¬не вивчення культури Полісся»; внесок у започаткування та форму¬ван¬ня новітнього в науковій та освітній діяльності закладів вищої освіти напряму – літературно-мистецьке краєзнавство.
Keywords: Г. В. Самойленко; наука; освіта; Ніжинська вища школа; Гоголезнавчий центр; літературознавство; культурологія; мистецтвознавство; краєзнавство; історія культури