Статистика & STATISTICA. Частина IІ. Базові статистичні методи. Статистичні критерії - Фетісов, В. С. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Мета посібника – показати, як можна здійснювати статистичний аналіз даних на простих і зрозумілих прикладах за допомогою спеціалізованого статистичного пакету STATISTICA. Друга частина роботи «Статистика & STATISTICA» містить теоретичні відомості щодо базових методів статистики: вибіркового методу дослідження, перевірки гіпотез, індексного метода. Виклад цих методів супроводжується прикладами як за ручним варіантом реалізації, так і за допомогою STATISTICA. Перевірка гіпотез базується на використанні критеріїв, з яких найбільш вживані розглянуті в окремому розділі. Важливою передумовою застосування багатьох методів є вимога нормальності розподілу даних, через що перевірка відповідності емпіричних даних нормальному розподілу виділена в окремий розділ. Посібник містить також лабораторні завдання для самостійної роботи за допомогою STATISTICA. Навчальний посібник адресований студентам, викладачам, науковцям і практикам, які під час навчання, роботи або практичних досліджень здійснюють статистичний аналіз даних, у тому числі з використанням спеціалізо ваного програмного забезпечення. Пропонований навчальний посібник можна використовувати як для роботи зі статистичним пакетом STATISTICA, так і як навчальний посібник з основ статистики.