Народнопоетична основа збірок "Миргород" і "Вечори на хуторі біля Диканьки" М. В. Гоголя - Роман, Л. А.; Каізер, І. Ю. (My University, 2017)
У статті проаналізовано вплив українських фольклорних сюжетів на ранні повісті М. В. Гоголя, що увійшли до збірок "Миргород" і "Ве- чори на хуторі біля Диканьки", а також реалютичні і романтичні риси творів. Досліджено змішання різних фольклорних мотивів, а також особливості гоголівської фантастики. Розглянуті приклади і факти дозволяють говорити про Гоголя як про феномен української культури.
In the articb the influence of the Ukrainian folkpbts on the early M. Hohol's stories, which have entered the collectbns "Myrgorod" and "Evenings on a Farm near Dykan'ka", and also the realistic and romantic features of the stories are analyzed. The mix of different folk motives, and also the features of Hohol's fantasy is discovered. The examined exampbs and facts in the articb allow to talk about Hohol' as a phenomenon of the Ukrainian culture.
Keywords: Гоголь; романтизм; реалізм; фольклорна традиція; Hohol'; romanticism; realism; folk tradition