СИНТЕЗ ФОРМ І ЗМІСТУ ВОКАЛЬНОГО ТВОРУ: ЕСТЕТИЧНИЙ І ВИКОНАВСЬКИЙ АСПЕКТИ - Ніколаєнко, Євгенія Володимирівна (My University, 2025)
У теоретичній роботі магістерського творчого проєкту розглянуто явище синтезу форми та змісту у вокальному творі крізь призму естетичних та виконавських аспектів. Дослідження охоплює аналіз західноєвропейської та української вокальної традиції, виявляючи жанрово- стильові особливості, драматургічні принципи та інтерпретаційні підходи у творах А. Вівальді, Г.Ф. Генделя, Р. Штольца, Г. Жуковського, А. Кос-Анатольського, Е. Бриліна та Т. Поліщук. У роботі здійснено порівняльний виконавський аналіз, визначено вплив національної специфіки на формування художнього образу й інтонаційної виразності. Окрему увагу приділено творчому проєкту, що передбачає підготовку, інтерпретацію та сценічну реалізацію вокальних творів, включно з режисерсько-драматургічною побудовою і сценічною візією виконання. Отримані результати поглиблюють розуміння методики роботи над вокальним репертуаром та можуть бути використані у викладацькій, концертно-виконавській і дослідницькій діяльності.
Keywords: синтез форми і змісту, вокальний твір, виконавський аналіз, жанрово-стильові особливості, інтерпретація, сценічна візія, драматургія, українська вокальна традиція, барокова арія, оперета, народна пісня, методика викладання вокалу.