Музичні акценти у творчості Спиридона Черкасенка - Жицька, Т. В. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті на прикладі творчості Спиридона Черкасенка розглянуто предметне поле зв’язків музики і п’єси в сценічному вимірі. Намагаючись переосмислити чинні на той час засади комунікативності компонентів сценічного дійства, він прагне знайти формулу досягнення органічності образної лексики кожної конкретної вистави. Черкасенко доводить, що музичний складник не вичерпується формальним використанням музичних номерів у виставі, а вимагає максимальної взаємодії сюжету драматичного твору та звукового ряду для створення цілісного образу вистави.
Keywords: репертуарна політика; мистецькі процеси кінця ХІХ – початку ХХ ст. в українському сценічному мистецтві; історія українського театру і драматургії; музичне оформлення вистави; сценічне втілення музичної драматургіЇ; музичні домінанти в художньому образі вистави