КУЛЬТУРОТВОРЧІСТЬ НАТАЛІЇ ДАНЬШИНОЇ – ПЕДАГОГА-ВОКАЛІСТКИ НІЖИНСЬКОЇ ВИЩОЇ ШКОЛИ - Кавунник, О. А. (НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті розглядається актуальна проблема розвитку національних музично- освітніх традицій у творчості педагогів-виконавців, творців інноваційних проєк- тів сьогодення, гідних наслідування. В контексті теми статті здійснено аналіз форм педагогічної, навчально-методичної, концертно-виконавської, музично- просвітницької праці Н. Д. Даньшиної – старшого викладача кафедри вокально- хорової майстерності НДУ ім. Миколи Гоголя. Виокремлено поняття культуро- творчість в контексті об’єктивних та суб’єктивних чинників діяльності як константи мистецько-освітньої професійної творчості, як потреби душі. Охарактеризовано архівні, документальні джерела, мемуари, наукові дослі- дження, періодичні статті з даної теми. Розкрито етапи життєвого та творчого шляху Н. Д. Даньшиної на прикладі тріади "освіта–навчання–вихован- ня". Проаналізовано сфери діяльності Н. Д. Даньшиної у площині традицій родинного виховання, музичної освіти в навчальних закладах школа–училище– інститут, кола її мистецького оточення. Доведено значення культурно-освітніх проєктів Даньшиної-співачки, хорового диригента, сценариста-постановниці (тематичні концерти, до календарних свят, творчі звіти, літературно-музичні композиції), її ініціатив (заснування хору ветеранів війни та праці, концерти з нагоди видатних дат, особистостей, відкриття церковної недільної школи) в контексті музично-естетичного вихо- вання різновікової аудиторії слухачів, популяризації жанрів вокального мистецт- ва України, впливу сольного, ансамблевого, хорового співу на формування музич- ної культури студентів, розвиток їх світоглядних позицій, потяг до знань і мистецької довершеності.
Keywords: культуротворчість; мистецька освіта; форми діяльності