Педагогічні умови оптимізації процесу адаптації дитини до ЗДО - Пастернак, Поліна Федорівна (My University, 2019)
Науковий керівник: Пихтіна Ніна Порфиріївна, канд. пед. наук, доцент Рецензенти: Голота Наталія Миколаївна, канд. пед. наук, доцент Пісоцький Олександр Петрович, канд. психол. наук, доцент
На теоретичному рівні ми здійснили теоретико-методичне обґрунтування проблеми соціальної адаптації дітей дошкільного віку до ЗДО, зокрема: окреслили й схарактеризували сутність та особливості соціальної адаптації дітей дошкільного віку до закладу дошкільної освіти; проаналізували проблему соціальної адаптації дошкільників у психолого-педагогічній літературі; означили готовність дитини до вступу в освітній заклад в якості передумови її успішної адаптації до ЗДО. Для розв’язання емпіричних завдань дослідження, нами розроблена програма й методика констатувального, формувального й контрольного етапів педагогічного експерименту. Розроблені критерії, показники готовності та адаптованості дитини до вступу в ЗДО, окреслені форми адаптації дошкільників: легкий, середній, важкий. Підібрані й розроблені методики для практичного вивчення стану готовності дитини до відвідування нею дошкільного навчального закладу та особливостей протікання адаптаційного періоду до ЗДО.
Keywords: адаптація дитини до ЗДО; готовність до вступу в ЗДО