ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЕМПАТІЇ У ПІДЛІТКОВОМУ ВІЦІ - Терьошина, Олена Ігорівна (My University, 2024)
Кваліфікаційна робота присвячена вивченню психологічних особливостей емпатії в підлітків. Емпатія є важливим аспектом соціально-психологічного розвитку, оскільки вона сприяє формуванню здорових міжособистісних відносин, розвитку емоційного інтелекту та моральних цінностей. Метою дослідження є виявити характерні особливості прояву емпатії у підлітковому віці та з’ясувати зв'язок між особливостями соціального середовища та спілкування та формуванням емпатії у підлітків. У роботі досліджуються основні теоретичні концепції емпатії, етапи її розвитку у підлітків, а також різноманітні методи оцінки емпатії. За результатами емпіричного дослідження проведено аналіз рівня розвитку емпатії у підлітків різного віку, з урахуванням таких факторів, як соціальне оточення, сімейні взаємини, стресові ситуації та інші психосоціальні чинники. Практична значущість роботи полягає в можливості використання результатів для корекційної роботи з підлітками, спрямованої на розвиток емпатії, а також для підготовки програм профілактики соціальних і психологічних проблем у підлітковому середовищі.
Keywords: підліток; спілкування; емпатія; співчуття; співпереживання; психологічні особливості; емоційний інтелект