Культуротворення Івана Синиці в контексті музичної регіонології України - Кавунник, О. А. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
У статті розкрито форми культуротворення Івана Синиці – педагога-баяніста, оркестрового диригента, фольклориста, композитора. Охарактеризовано концертно-виконавську, педагогічну, етнографічну діяльність митця в контексті музичної регіонології України. Проаналізовано джерела творчості, наукові публіцистичні праці про І. Синицю в контексті традицій родинного виховання в Україні. Виокремлено значення народнопісенної культури українців як чинника усвідомлення духовної спільності, національної ментальності корінного етносу України. Виділено культуровідповідність, природовідповідність, наступність як складові націєтворчої праці митця в контексті музичного краєзнавства. Наведено фактологічну конкретику музичних фольклорних зразків відповідних місцевостей, реєстр фестивалів в розумінні їх музично-естетичної цінності в життігромад регіону. Вирізнено значення творчості заснованого у тандемі з О. Синицею студентського фольклорно-сценічного гурту «Народна Кри ниця». Диференційовано жанри творів композиторської спадщини митця.
Keywords: культуротворення; фольклор; музична регіонологія; Україна; педагог; композитор