Явище однорідності в ідіолекті Івана Багряного - Вакуленко, Г. М.; Клипа, Н. І. (Видавництво НДУ, 2021)
У статті аналізується явище однорідності в художньому мовленні Івана Багряного, розкриваються формально-граматичні та семантико-стиліс- тичні особливості використання однорідних підметів як вагомих елемен- тів для створення портретів, змалювання пейзажів, дій, станів душі героїв. Установлено, що в ідіолекті письменника одними з найбільш продуктивних є ряди однорідних членів речення, виражених іменниками. Окреслено основні функціонально-стильові особливості речень з однорід- ними компонентами, зокрема, з’ясовано специфіку градації та метафори- зації однорідних підметів, використання метонімічних переносів. Дослідже- но способи поєднання однорідних членів речення як важливих засобів художньої інтерпретації ідіолекту Івана Багряного; встановлено продук- тивність сполучникового сурядного зв’язку, зокрема, сполучника і (й), що є репрезентантом єднальних змістових відношень. Виявлено інші семантико-синтаксичні відношення між однорідними компонентами, кількісні характеристики рядів однорідних підметів. Доведено, що конструкції з однорідними членами речення в художньому мовленні Івана Багряного підпорядковані естетичним настановам пись- менника, актуалізують інформацію, увиразнюють напружену, високоху- дожню оповідь, надають їй ознак оригінальності.
Keywords: явище однорідності; однорідні члени речення; однорідний компонент