ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ЕСТЕТИЧНОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВСЬКОЇ МОЛОДІ - Липовецька, Є. Ю. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2017)
У статті здійснено теоретичне узагальнення наукової проблеми формування естетичної активності учнівської молоді. Ураховуючи значущість осмислення особистісних виявів освоєння дійсності за законами краси, визначено естетичну активність особистості як складне особистісне утворення, яке виявляється у готовності особистості за внутрішніми переконаннями здійснювати ініціа-тивні, новаторські дії у царині мистецтва. У контексті даного дослідження естетична активність школяра має формуватися у процесі різних видів худож-ньої діяльності, знаходити своє виявлення через різноманітність цієї діяльності, сформованість потреби та інтересу до опанування певним різновидом мистецтва, самостійність і пізнавальну активність. Визначено структурні компоненти естетичної активності, складовими якої є: естетичні потреби, естетичні почуття, естетичний смак, естетичний інтерес. Сформованість естетичної активності дозволяє школярам самостійно сприймати прекрасне, висловлювати оцінне ставлення до нього, творити красу, втілювати свої почуття, думки, уявлення в конкретних видах ігрової, трудової, навчальної, художньо-творчої діяльності.
Keywords: активність; естетична активність; структура естетичної активності учнівської молоді; естетичні потреби