ПОЛІТИЧНИЙ ІМІДЖ ДЕРЖАВИ: МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД ТА УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ - Подлуцький, Данііл Андрійович (My University, 2024)
Досліджуючи питання політичного іміджу держави у контексті міжнародного досвіду та українських реалій, акцентуємо увагу на важливості теми для сучасного розвитку України. Означена проблема досліджень є актуальною, оскільки політичний імідж будь-якої країни, в тому числі й України, є рушійною силою, що дозволяє співпрацювати на міжнародній арені світу. У першому розділі досліджується сутність поняття «політичний імідж держави», аналізуються сучасні підходи та трактування вітчизняними та зарубіжними науковцями. Окрему увагу приділено визначенню політичного іміджу як складного соціокультурного явища, що включає в себе не лише зовнішнє сприйняття, а й внутрішні механізми взаємодії з населенням. Далі розглядаються основні підходи до формування політичного іміджу. У другому розділі подано інформацію, яка стосується досвіду розвинених країн у формуванні політичного іміджу. На прикладах США, Німеччини та Великої Британії, які активно використовують інструменти публічної дипломатії та стратегії "м’якої сили" для створення та підтримки позитивного іміджу на міжнародній арені. Крім цього було вивчено застосування цих методів в контексті політичних та економічних викликів сучасного світу, а також їх ефективність у підвищенні міжнародного авторитету держав. У третьому розділі було проаналізовано становлення політичного іміджу України після здобуття незалежності. Розглядається еволюція її зовнішньополітичного курсу та процеси, що впливають на сприйняття країни світом. Зокрема цей розділ присвячений впливу російсько-української війни на міжнародний імідж України та змінам у ставленні світових лідерів до країни. Та врешті-решт досліджується роль діаспори та міжнародних партнерів у формуванні позитивного іміджу України через культурну дипломатію, гуманітарні ініціативи та спільні проекти.
Keywords: політичний імідж; міжнародний досвід; війна