Створення Ніжинського повітового благодійного комітету (серпень 1914 р.) - Моціяка, П. П. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті досліджується процес виникнення і початку функціонування в серпні 1914 р. Ніжинського повітового благодійного комітету. Комітет було створено з метою надання допомоги сім’ям мобілізованих, поране- ним воїнам, всім нужденним та діючій армії. На основі архівних документів автор простежує становлення повітового благодійного комітету як органу об’єднання всіх благодійних установ з надання різноманітних видів допомоги на час війни. Зроблено висновок про величезне значення органі- заційного оформлення благодійної допомоги для подальшого життя Ніжина та повіту в 1914–1918 рр.
Keywords: війна; благодійність; Ніжинський повітовий благодійний комітет