ОПТИМІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ СТАТЕВОГО ВИХОВАННЯ ДИТИНИ 5-6 РОКІВ У ЗАКЛАДІ ДОШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ - Божа, Яна Василівна (My University, 2022)
Тема кваліфікаційної роботи «Оптимізація процесу статевого виховання дитини 5-6 років у ЗДО» досліджувалася на теоретичному та емпіричному рівнях. Результати вивчення представлено у двох розділах роботи. На теоретичному рівні схарактеризовано стан розробки проблеми вітчизняними та зарубіжними фахівцями; розкрито динаміку змін у статевій свідомості та статево-рольовій поведінці упродовж дошкільного дитинства; обґрунтовано педагогічні умови оптимізації процесу статевого виховання у закладі дошкільної освіти. З метою розв’язання емпіричних завдань дослідження розроблено програму й методику констатувального експерименту; визначено критерії, показники та структурні компоненти статевої вихованості дошкільників; описано рівні її сформованості у дітей шостого-сьомого років життя; розроблено методичні рекомендації педагогам щодо ефективної організації статевого виховання дошкільників у закладі дошкільної освіти.
Keywords: статеве виховання; оптимізація виховного процесу