МІКРОКРИСТАЛІЗАЦІЯ СЛИНИ ТА ТИПИ ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Шейко, В. І.; Коломойцев, М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Рідини людського організму (біологічні рідини) містять інформацію про стан фізіологічних процесів в цілісному організму. Біологічні рідини містять різноманітні біологічні сполуки та міко- і макроелементи, саме такий склад робить всі біологічні рідини людського організму унікальними для діагностики. Серед біологічних рідин, слина є достатньо перспективною сполукою для діагностики функціонального стану організму. Спираючись на науковий доробок Шейко В. І., Сутормін Д. О., Казначеєва Д. А., який присвячений проблемі мікрокристалізації слини на фоні різноманітних фізіологічних та патофізіологічних процесів. Так виявлено, що тип мікрокристалів слини має певну залежність від впливу ендогенних та екзогенних факторів, а також генезису фізіологічних та патофізіологічних процесів. Так було виявлено, що вроджена патологія органу зору (тотальна або часткова сліпота) супроводжується наявністю кристалів ІІІ (31,14 %), ІV (59,34 %), V (9,5 %), з переважанням ІІІ ІV типів. Патофізіологічні процеси викликані вірусним гепатитом С супроводжувався наявністю кристалів ІV (75 %),V (25 %) типів та відсутністю мікрокристалів I, II та ІІІ типів. Мікрокристалізація слини на фоні коінфекцію ВІЛ та вірусного гепатиту С характеризувалась переважанням IV (35 %) та V (75 %) типу мікрокристалів. Також виявлено, що зміни мікрокристалізації слини на фоні різноманітних патофізіологічних процесів мають функціональний взаємозв’язок зі ступенем активації вегетативної нервової системи (сипатичної та парасиматичної складових). Також є наукові публікації, що свідчать про залежність адаптаційнро-компенасторних реакцій на стрес фактори різного генезису від типу ВНД. Нашими ранніми публікаціями виявлена залежність функціональної активності складових вегетативної нервової системи від типу вищої нервової діяльності. Мета дослідження є дослідити типи мікрокристалізації слини в залежності від типу ВНД. В нашому досліджені взяла участь група волонтерів загальною кількістю 100 осіб, середній вік яких становив 21,2±1,6 рік. Волонтери були поділені за типом ВНД на 4 групи в кожній групі по 25 осіб. Тип вищої нервової діяльності визначали за допомогою тестового-опитувальника. Мікрокристалізацію слини досліджували за методикою Леуса П. А. Робота виконувалась у відповідності до біоетичних норм. Мікрокристалізація слини у всіх волонтерів характеризувалась наявністю І та ІІ типів мікрокристалів, що відповідає нормальному перебігу фізіологічних процесів. І тип мікрокристалів слини був присутній у холериків – 96 % (24 особи), сангвініків – 92 % (23 особа), флегматиків – 88 % (22 особи), меланхоліків – 8 % (2 особи). ІІ типами мікрокристалів слини був виявлений у холериків – 4 % (1 особа), сангвініків – 8 % (2 особи), флегматиків – 12 % (3 особа), меланхоліків – 92 % (23 особи). Таким чином, особливості мікрокристалізації слини у представників різних типів ВНД має певну залежність: І тип мікрокристалів слини переважно притаманний холерикам, сангвіникам та флегматикам, ІІ тип мікрокристалізації слини був переважно притаманний меланхолікам.
Keywords: тип ВНД (холерики, сангвиники, флегматики, меланхоліки), мікрокристалізація слини