ВПЛИВ ЗАСОЛЕННЯ НА СКЛАД ХЛОРОФІЛІВ У РОСЛИН ТЮТЮНУ, ОТРИМАНИХ КЛІТИННОЮ СЕЛЕКЦІЄЮ З ІОНАМИ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ - Броннікова, Л. І. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Засолення гальмує життєдіяльність рослини, змінює його в процесі онтогенезу. Початкові стадії визначають характеристики інтегрального метаболізму, дозволяють розрізняти генотипи за рівнем стрес-стійкості. Метою експери менту був аналіз реакцій генотипів тютюну на модельоване засолення. 60-ти добові рослини тютюну генотипів Самсун і Дюбек були отримані методом клітинної селекції з катіонами Ва2+ і Cd2+. Вони являли собою насіннєві покоління R1 і R2 регенерантів R0 стійких клітинних ліній і тестувались у водному розчині за умов модельованого засолення. Стрес створювали додаванням природної комплексної речовини – солей морської води, 20,0 г/л, а також чистих сполук – NaCl або Na2SO4. Ïхня концентрація містила однакову кількість токсичного катіону Na+ і відрізнялась величиною осмотичної складової стресу. Для оцінки впливу модельованого засолення було обрано показники якісного та кількісного складу зелених хлорофілів а і b. Хлорофілиа і b та їхнє співвідношення Chla\Chlb є динамічними параметрами, залежними від впливу оточуючих факторів. Вони фік сують зміни активності систем синтезу в широкому діапазоні хвиль поглинання. Стійкість тестованих форм тютюну проявлялась на 3-тю добу у формі амплітудних флуктуацій, характерних для генотипу. Стійкі форми відзначались синхронними генотипово обумовленими модифікаціями, а саме: зміщенням співвідношення Chla\Chlbу бік підвищеної акумуляції хлорофілу b. При цьому така тенденція проявлялась в рослинах обох насіннєвих поколінь. У контрольних ва ріантів спостерігали індивідуальні неупорядковані дії. Переваги довільних якісних і кількісних даних були проявом патологічного процесу. Отже, клітинна селекція з іонами Ba2+ і Cd2+ є креативною системою для виділення генетично змінених форм тютюну із підвищеним рівнем стійкості до засолення. Селективна ознака експресується як на клітинному рівні, так і у інтактних рослин.
Keywords: тютюн; клітинна селекція з іонами барію; Ва2+ і кадмію; Cd2+; засолення; стійкість