ЖУКИ МЕРТВОЇДИ (COLEOPTERA: SILPHIDAE) ОСОБЛИВО ОХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ В ФОНДАХ ЗООЛОГІЧНОГО МУЗЕЮ НІЖИНСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ МИКОЛИ ГОГОЛЯ (ЧЕРНІГІВСЬКА ОБЛАСТЬ, УКРАЇНА) - Шешурак, П. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
В роботі в систематичному порядку наведено список видів жуків родини Silphidae Latreille, 1806 (Coleoptera) з особливо охороняємих територій України, що зберігаються у фондових колекціях зоологічного музею Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, з вказівкою даних етикеток усіх наявних та ідентифікованих екземплярів. В результаті опрацювання матеріалу було виявлено 20 видів, уточненно та доповнено відомості про представників родини багатьох регіонів України, а також для територій природно-заповідного фонду України.
As a result of processing the collection of the Zoological Museum of the Nizhyn Gogol State University, 30 species of dead beetles belonging to 9 genera were identified. Of these, 20 species were collected in specially protected areas of Ukraine or in the immediate vicinity: Ablattaria laevigata (Fabricius, 1775), Aclypea undata (O.F. Müller, 1776), Dendroxena quadrimaculata (Scopoli, 1771), Necrodes littoralis (Linnaeus, 1758), Oiceoptoma thoracicum (Linnaeus, 1758), Phosphuga atrata (Linnaeus, 1758), Silpha carinata Herbst, 1783, Silpha obscura Linnaeus, 1758, Silpha tristis Illiger, 1798, Thanatophilus dispar (Herbst, 1793), Thanatophilus rugosus (Linnaeus, 1758), Thanatophilus sinuatus (Fabricius, 1775), Nicrophorus antennatus (Reitter, 1885), Nicrophorus germanicus (Linnaeus, 1758), Nicrophorus humator (Gleditsch, 1767), Nicrophorus interruptus Stephens, 1830, Nicrophorus investigator Zetterstedt, 1824, Nicrophorus vespillo (Linnaeus, 1758), Nicrophorus vespilloides Herbst, 1783, Nicrophorus vestigator Herschel, 1807. Clarified and supplemented information about the representatives of the family of a number of regions of Ukraine, as well as for the territories of the natural reserve fund of Ukraine, including:Prypyat-Stokhid NNR (Volyn r.), Karpaty Biosphere Reserve (Zakarpatska r.), NNP Skolivski Beskydy, nature reserve Roztochchya (Lviv r.), NNP Dniester Canyon, Golytskyi Botanical Reserve (Ternopil r.), Polissia Nature Reserve (Zhytomyr r.), Ichnya NNP, Mezinskyi NNP, RLP Mezhrechensky, RLP Nizhynskyi, protected tract Boromyky, Vetkhe, Zayachi Sosny (Chernigiv r.), Desnyansko-Starogutsky NNP (Sumy r.), NNP Podolskiye Tovtry (Khmelnytskyi r.), RLP Trakhtemyriv (Kyiv r., Cherkasy r.), Kaniv reserve (Cherkasy r.), Bugskiy Gard NNP and Kinburg Spit RLP (Mykolaiv r.), Luhansk Nature Reserve (sections: Provalskyi Steppe, Striltsivskyi Steppe, Pridontsovska poyma) (Lugansk r.), Chornomosky Biosphere Reserve, Askania-Nova Nature Reserve and Oleshkivski Pisky NNP (Kherson r.). The work systematically provides a list of species of beetles of the family Silphidae Latreille, 1806 (Coleoptera) from specially protected areas of Ukraine, stored in the fund collections of the Zoological Museum of Nizhyn Gogol State University, indicating the label data of all available and identified specimens.
Keywords: жуки-мертвоїди (Silphidae); фонди Зоологічного музею; фауна; Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя; Чернігівська область; Україна