Ключові стилістичні засоби у різдвяних промовах короля Чарльза III - Талавіра, Н. М.; Ростальна, Т. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті розглянуто проблему використання стилістичних засобів у публічних промовах монархів як інструменту для передачі ідеологічних повідомлень, єднання нації та акцентування на універсальних цінностях. Проаналізовано останні дослідження з риторики та дискурс-аналізу коро лівських різдвяних послань, зокрема роботи, присвячені промовам короля Чарльза III. Метою дослідження є ідентифікація та аналіз ключових сти лістичних засобів у різдвяних промовах короля Чарльза III за 2022–2024 роки, з акцентом на лінгвістичні та стилістичні одиниці, що сприяють емоційному впливу та ідеологічній єдності. В основній частині наведено теоретичні аспекти різдвяної промови як жанру, а також аналіз 3 промов, з прикладами з оригінальних текстів англійською мовою. Висновки під креслюють, що стилістичні засоби в промовах Чарльза III продовжують традицію британської монархічної риторики, але з більшим акцентом на екологічні та міжрелігійні теми, відкриваючи перспективи для подальших порівняльних досліджень із промовами попередників.
Keywords: стилістичний засіб; різдвяна промова; король Чарльз III; риторика; дискурс-аналіз; лінгвістична одиниця