Філософсько-історичні підходи до вивчення біографії письменника - Бондаренко, Юрій Іванович (Українська література в загальноосвітній школі, 2008)
У статі розглянуто головні напрямки дослідження, види діяльності, типи матеріалів, які застосовуються на уроках літератури під час вивчення життєписів письменників на основі філософсько-історичного розуміння дійсності. Ключова ідея статті звучить так: щоб зрозуміти феномен митця, необхідно відмежовувати точний біографічний фактаж від суб’єктивної позиції того, хто створює біографію письменника.
Philosophico-historical approach to studying writer`s biography at secondary school
The article discusses the principal areas of research, activities and materials that are used at literature lessons devoted to studying writers` biographies on the basis of philosophico-historical understanding of reality. The message of the article is the following: it is necessary to distinguish between the strict biographical data and the biography author’s subjective attitude in order to get an adequate understanding of an artist’s phenomenon.
Keywords: біографія письменника; філософсько-історичні підходи; історична свідомість; ідеаційність; історичність; факт; історична пам*ять