Козацькі та повстанські традиції у річковій війні на Дніпрі - Баров, В.В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті порівнюється річкова війна козацьких та повстанських військових формацій та їх річкових флотів на Дніпрі, як складова частина української військової історії, так і в цілому історії України козацької доби та доби Перших визвольних змагань 1917–1921 рр. Річкові комунікації були вагомим фактором у тактиці, а інколи, й стратегії протиборчих сторін. Одним із засобів контролю над водними комунікаціями ставали річкові флотилії. Наявність у козацьких та повстанських військо- вих з’єднань власного річкового транспорту стала одним з факторів, який дозволяв їм вести більш маневрені військові дії та бути менш вразливими за несприятливих умов.
Keywords: річкова війна; річковий флот; річковий транспорт; Отаманщина