Ритміко-синтаксична організація оповідання Пантелеймона Куліша "Гордовита пара - Пасік, Н. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
У статті проаналізовано ритміко-синтаксичні засоби мовної репрезен-тації наратора в оповіданні П. Куліша "Гордовита пара", яке демонструє системно організований ритміко-інтонаційний лад розповіді з вуст на-родного оповідача з емоційно-оцінними нюансами, діалогізмом, розмовною орнаментикою. З’ясовано, що експлікації ритміко-синтаксичної вираз-ності сприяють конструкції зі спонукальною та питальною модальністю, порядок слів, звертання, вставні та вставлені компоненти, нечленовані, складні речення з виразним усно-розмовним колоритом, засоби передачі чужого мовлення, ампліфікація, синтаксичний паралелізм тощо.
Keywords: синтаксис; ритм; інтонаційний малюнок