Дослідницька компетентність як складова конкурентоспроможності менеджера освіти - Новгородська, Ю. Г. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті виявлено, що у сучасних умовах реформування освітньої галузі, динамічних суспільних змін, цифровізації управлінських процесів і зростання вимог до якості освітніх послуг особливої ваги набуває підготовка керівника нового покоління, здатного не лише ефективно організовувати функціонування закладу освіти, а й здійснювати науковий пошук, аналізувати проблеми, приймати обґрунтовані рішення та впроваджувати інновації. Розкрито сутність поняття дослідницької компетентності та зміст структурних компонентів досліджува ного явища. У процесі наукового пошуку використано комплекс теоретичних методів дослідження: аналіз, синтез та узагальнення психолого-педагогічної літератури для з’ясування сутності поняття «дослідницька компетентність», системно-структурний підхід до вивчення структурних компонентів досліджува ного професійного утворення. За результатами наукового пошуку сформу льовано авторське трактування дослідницької компетентності менеджера освіти та змодельовано структуру досліджуваного явища, складовими якої визначено п’ять взаємопов’язаних компонентів.
Keywords: управління, менеджер освіти, дослідницька діяльність, дослідницька компетентність, мотиваційно-ціннісний компонент, когнітивний компонент, інформаційно-комунікаційний компонент, операційно-діяльнісний компонент та особистісно-рефлексивний компонент