Семантичні типи метафор в українському радянському дискурсі 70-х років ХХ ст. - Калиновська, О. В. (Видавництво НДУ ім.М. В. Гоголя, 2017)
Стаття присвячена систематизації й узагальненню семантичних типів метафор в українському радянському дискурсі 70-х років ХХ століття. Стверджується думка, що в семантиці українського радянського дискурсу звужується зона метафоричної проекції, а отже, редукується образ дійсності й постає в чітко визначених ідео-логічно оцінних категоріях. Розглядається суміжний та узгоджуваль-ний характер метафоричних моделей в умовах ритуально-знакової комунікації, що дозволяє ствердити думку про єдиний метафоричний простір радянського дискурсу, який закріплював спосіб пізнання та осмислення дійсності в межах даних метафоричних моделей.
The present article suggests studying semantic types of metaphoric compounds in the Soviet era political discourse the peculiarity of which is standardization and strict regulation of linguistic means. For this reason it is important to study peculiarities of metaphoric semantics under the conditions of ritual-symbolic communication. Semantics of Ukrainian Soviet discourse narrows the referential zone for the formation of metaphoric meanings. The main semantic types of metaphoric models are personification, war, construction, movement, sport, family. All of them are frequently met and have diffusive character. Homogeneity of semantics and the use of metaphoric models turn them into symbolic-ritual patterns that reflect the main mythologems of Soviet discourse.
Keywords: метафора; метафорична модель; семантика; концептуальна метафора