НІЖИНСЬКИИ ПРОТОПОП МАКСИМ ФИЛИМОНОВИЧ - Морозов, Олександр Сергійович (My University, 2000)
У центрі уваги дослідження - одна з найсуперечливіших постатей української історії 17 ст. - ніжинський протопоп Максим Филимонович, відомий ще як Мефодій, єпископ Мстиславський та Оршанський. На прикладі його долі, життя та діяльності розглядається складне соціальне явище - політичний авантюризм, що мав негативні наслідки для утвердження державності та призвів до втрати Українською православною церквою своєї незалежності у другій половині 17 ст. Розрахована на істориків, краєзнавців, учителів, студентів, усіх, хто цікавиться історією України та українського православ'я
Nizhyns'kyi protopop Maksym Fylymonovych
Keywords: Ніжин; Ніжинський козацький полк; історія Української православної церкви; протопоп Максим Филимонович