Особистісні детермінанти формування ціннісного ставлення до здоров’я у підлітковому віці в контексті діяльності закладів позашкільної освіти - Лісовець О. В.; Хлєбік, С. Р. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті проведено аналіз наукових досліджень по проблемі. Доведено, що врахування особистісних детермінант ціннісного ставлення до здоров’я, особливо у соціально-педагогічній роботі з дітьми підліткового віку в умовах позашкілля, є важливим аспектом розробки і впровадження ефективних освітньо-виховних моделей і програм. Проте, питання аналізу особистісних детермінант ціннісного ставлення підлітків до здоров’я і врахування їх особливостей в соціально-педагогічній роботі освітніх установ розкрити недостатньо. Тому, метою статті є характеристика особистісних детермінант ціннісного ставлення до здоров’я підлітків в контексті вдосконалення соціально-педагогічної роботи закладів позашкільної освіти У статті проаналізовано особистісні детермінанти формування ціннісного ставлення до здоров’я в підлітковому віці в контексті діяльності закладів позашкільної освіти. Обґрунтовано значення психологічних, соціально-педагогічних та індивідуальних факторів, що впливають на усвідомлення здоров’я як життєвої цінності. Розглянуто потенціал позашкільної освіти як середовища для цілеспрямованого впливу на розвиток здоров’язбережувальних орієнтацій у підлітків. Запропоновано практичні підходи до оптимізації виховного процесу з метою формування у вихованців стійкої мотивації до здорового способу життя. Обґрунтовано роль соціально-психологічного тренінгу у підвищенні обізнаності підлітків про вплив особистісних детермінант на їхнє ставлення до власного здоров’я. Теоретична важливість проведеної роботи: в статті теоретично обгрунтовано роль особистісних детермінант ціннісного ставлення до здоров’я у дітей підліткового віку. Практичне значення роботи – матеріали наукової статті можуть бути використані при написанні студентами кваліфікаційних робіт, а також в практичній діяльності соціальних педагогів закладів освіти. Представлено висновок про доцільність подальшої розробки тренінгових програм вихованців позашкільної освіти підліткового віку щодо формування ціннісного ставлення до здоров’я.
Keywords: здоров'я; особистісні детермінанти; ціннісне ставлення; підлітки; позашкільні освіта; виховання; здоров’язбереження