Політична взаємодія на шляху євроінтеграційних прагнень України та підтримка НАТО необхідних для цього реформ - Магомедов, А. О. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті досліджується питання проведення ключових реформ, необхід- них для повноцінної підготовки України до вступу в Європейський Союз. Розглянуто ключові проблемні питання стосовно територіальних втрат України, що припали на період збройного протистояння з РФ, та визна- чення можливих варіантів подальшої долі цих територій. Проаналізовано діяльність країн "Нормандської четвірки" як найбільш дієвого інструмента дипломатичного впливу НАТО на Москву в контексті врегулювання ситуації на Сході України. Проаналізовано попередні історичні форми протистояння Північноатлантичного Альянсу з Радянським Союзом, правонаступником якого на сьогодні є Російська Федерація, в період "холод- ної війни". Розглянуто позитивні і негативні сторони, що відбувались у цей період та стали наслідком такої ворожнечі. Досліджено значення реформування оборонного та безпекового секторів держави в контексті збройної агресії російсько-терористичних військ на території Донецької та Луганської областей. Охарактеризовано діяльність Організації з безпеки та співробітництва в Європі крізь призму участі її представників у діяльності спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на лінії розмежування між силами АТО/ООС та бойовиками так званих "ДНР" і "ЛНР"; сприяння спостерігачів ОБСЄ недопущенню порушення режиму припинення вогню, моніторингу обстрілів із заборонених "Мінськими домовленостями" каліб- рів, надання гуманітарної допомоги місцевому населенню, що постраж- дало від обстрілів. Окрему увагу звернуто на політичні кроки, спрямовані на повернення Україною до свого складу окупованої росіянами Автономної Республіки Крим. Вказано на роль фактора міжнародно-правового впливу як виняткової та єдиної можливості повернення Криму в статус україн- ської території шляхом використання інституційних механізмів міжна- родних судових інстанцій, юрисдикцію яких визнано Росією. Висвітлено окремі аспекти міжнародно-правової бази створеної з метою вирішення ситуацій пов’язаних з порушеннями територіальної цілісності держав внаслідок військових конфліктів. Зазначено про безальтернативність європейського вибору України, як показника прагнень українського народу позбутися "привиду" радянської минувшини, з поступовим перетворенням держави в гідного, повноправного члена європейського співтовариства. Опрацьовано матеріали досліджень науковців, що вивчають питання взаємодії України та НАТО, а також, вплив останнього на політичні про- цеси, що відбуваються в країнах-членах Альянсу та державах, які мають намір приєднатися до єдиної європейської колективної системи безпеки.
Keywords: НАТО; Північноатлантичний Альянс; Нормандський формат; кібербезпека