ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ УВАГИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ІЗ ЗАТРИМКОЮ ПСИХІЧНОГО РОЗВИТКУ - Жукова, Світлана Григорівна (My University, 2024)
У магістерській роботі здійснено теоретичний аналіз та емпіричне дослідження проблеми уваги молодших школярів із затримкою психічного розвитку (ЗПР). Так, у першому розділі «Теоретико-методологічні основи дослідження уваги у дітей молодшого шкільного віку» авторкою був здійснений теоретичний аналіз проблеми уваги у психологічній науці, розглянуто основні підходи до її тлумачення, уточнено функції, властивості та види досліджуваного явища. Водночас, розглянуті особливості психології молодшого школяра та розглянуті особливості розвитку властивостей уваги та її видів у дитини молодшого шкільного віку. У другому розділі «Психологічні особливості уваги дітей молодшого шкільного віку із затримкою психічного розвитку» здійснено теоретичний аналіз проблеми затримки психічного розвитку, розглянуто сутність поняття та основні ознаки в індивіда. Разом із тим, уточнені основні ознаки уваги дітей молодшого шкільного віку з затримкою психічного розвитку. У третьому розділі «Емпіричне дослідження уваги дітей молодшого шкільного віку із затримкою психічного розвитку» здійснено емпіричне дослідження особливостей розвитку уваги молодших школярів із затримкою психічного розвитку, розроблено й апробовано корекційно-розвивальну програму оптимізації розвитку властивостей уваги дітей означеної категорії.