КАРПОЛОГІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ДЕЯКИХ ПРЕДСТАВНИКІВ РОДУ SCUTELLARIA L - Сокол, О. В.; Вакуленко, Т. Б.; Джуренко, Н. І.; Паламарчук, О. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Більшість рослин видів Scutellaria є однорічними або багаторічними трав’янис тими рослинами які становлять інтерес завдяки своїм лікарським властивостя ми. У Східній Азії деякі види Scutellaria L. широко використовуються в традиційній медицині, особливо в Китаї, Кореї та Японії, завдяки своїм протизапальним, противірусним та заспокійливими властивостями. Рослини роду Scutellaria широко поширені в Європі, США та Східній Азії. Морфологічні дослідження роду Scutellaria зосереджені тільки на ідентифікації квітки, тому виявленні додаткові ознаки можуть бути використані для ідентифікації рослин роду Scutellaria. Карпологічне дослідження роду Scutellaria L. показало, що їхні плоди характери зуються як спільними, так і відмінними ознаками. Так, у всіх досліджених видів еремів виявлений вентральний язичковий виступ над зародковим корінцем. У S. ovata він чітко окреслений з боків по всій довжині; в інших видів коротший, окреслений лише на кінці, у верхній частині згладжений. Ці ознаки можуть бути додатковими діагностичними на рівні роду. До відмінних ознак належать: форма плодів; тип рельєфу оплодня. Перелічені ознаки слід використовувати як діагностичні на видовому рівні. У рослин видів S. galericulata S. brevibracteata форма ереми широкоовальна, S. ovata, S. columnae – оберненояйцеподібна. Макро рельеф оплодня у S. serrata, S. brevibracteata, S. subvelutina, S. columnae, S. rubicunda – бородавчатий, у S. galericulata – сосочкоподібний. Підковоподібний валик навколо плодового рубчика добре виражений у S. galericulata, S. columnae, S. rubicunda. У S. serrata валик огортає рубчик повністю. Для S. subvelutina харак терне доволі значне опушення прозорими криючими волосками, у S. brevibracteata та S. columnae криючі волоски розміщені пучечками у виїмках периклінальних поверхонь бородавок. Інші види характеризуються незначним опушенням.
Keywords: лікарські рослини; шоломниця; насіння; плодовий рубчик; форма плодів