Виникнення географічних знань у первісного населення України (пізній палеоліт, мезоліт) - Москаленко, О.Ю. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглядається процес виникнення і накопичення географічних знань у первісного населення України в пізньопалеолітичний і мезолітичний час. Наголошується на прикладному характері ранньої географії зумовле- ному потребами ефективного ведення мисливсько-збиральницького госпо- дарства. Даний тип господарства зумовлює рухливий спосіб життя, від- далені сезонні міграції за об’єктами промислу. Вироблялися вміння і навички орієнтування на місцевості за різноманітними природними об’єктами земної поверхні та небесної сфери; з’являються перші картосхеми. Приходило усвідомлення особливостей ландшафтних смуг макро і мікрорельєфу земної поверхні, наявної флори і фауни. Накопичувався досвід короткочасного і довготривалого прогнозування погодно-кліматичних умов, формувалося поняття географічного середовища.
Keywords: географічні знання; орієнтування; мінеральні ресурси; клімат