ПЕДАГОГIЧНI УМОВИ ВИКОРИСТАННЯ ДИТЯЧОЇ ЛIТЕРАТУРИ У ВИХОВАННІ САМОСТIЙНОСТI В ДIТЕЙ СТАРШОГО ДОШКIЛЬНОГО ВIКУ - Лісовець, О. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті розкрито теоретичні засади використання дитячої літератури як засобу виховання самостійності у дітей старшого дошкільного віку. Обґрунто вано актуальність проблеми розвитку самостійності дошкільника в контексті сучасних вимог Державного стандарту (Базового компонента дошкільної освіти). Показано, що дитяча література має значний потенціал впливу на формування особистісних рис дитини, її ініціативності, відповідальності, здат ності до прийняття рішень і саморегуляції поведінки. На основі аналізу праць сучасних науковців уточнено зміст поняття «педагогічні умови» та охарактери зовано їхню роль у забезпеченні результативності виховного процесу. У статті також розглядаються педагогічні умови використання дитячої літератури для виховання самостійності у дітей старшого дошкільного віку. Особливу увагу приділено цілеспрямованому добору художніх творів, що відображають моральні цінності, моделі самостійної поведінки та сприяють особистісному розвитку дитини. Підкреслено, що інтегративне використання літературних текстів у поєднанні з іншими видами діяльності створює сприятливе освітнє середовище, у якому дитина набуває досвіду самостійності Запропоновані теоретичні положення можуть бути використані педагогами закладів дошкільної освіти для удосконалення практики виховання самостійності старших дошкільників засобами дитячої літератури.
Keywords: дитяча література; самостійність; старші дошкільники; педагогічні умови; художній твір; виховання; розвиток дитини