Особливості інтерпретації поезії Василя Стуса «Посоловів од співу сад» - Петрик, О. М.; Самойленко, В. М. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2023)
Статтю присвячено дослідженню специфіки інтерпретації поезії Василя Стуса «Посоловів од співу сад». У дослідженні, як теоретичне підґрунтя, визначено поняття інтерпретації як загальнонаукового терміна, наголошено на його функціонуванні в гуманітарних науках. Процес створення інтерпретації починається на етапі первинного сприйняття твору і продовжується під час вторинного чи багатократного прочитання. Це дає змогу говорити про варіативність і множинність інтерпретацій як щодо індивідуальної, так і щодо групової роботи над текстом. Окреслено світоглядну позицію Василя Стуса. Це людина високої освіти й великої культури, його знання виявилися в багатстві тематики, глибині філософських міркувань і надзвичайній різноманітності лексики та фразеології. Позиція В. Стуса є феноменальною на тлі його сучасників: вихід із глухого кута самоізоляції можливий лише через долучення до європейської традиції, культивування моральних цінностей. Розкрито специфіку філологічної інтерпретації поезії з опертям на літературознавчий та лінгвостилістичний аналізи. Доведено, що поезія «Посоловів од співу сад» є виразником філософської лірики, де на фоні пейзажу зображено внутрішні поривання ліричного героя: дух поета ніколи не можна втримати в клітці, він завжди вирветься на волю, вивільниться від заґра тованих обмежень. Вірш має досить яскраві особливості, що прослідко вуються практично на всіх мовних рівнях. Вони допомагають авторові емоційніше й виразніше передати думки й почуття ліричного героя.
The paper studies the specifics of interpretation of poetry "The garden is drunk with singing" by Vasyl Stus. In the study, as a theoretical basis, the concept of interpretation is defined as a general scientific term, emphasizing its functioning in the humanities. The process of creating interpretation begins at the stage of primary perception of the work and continues during secondary or multiple reading. This makes it possible to talk about the variability and multiplicity of interpretations for both individual and group work on the text. The ideological position of Vasyl Stus is indicated. He was a person of high education and great culture, his knowledge was revealed in the richness of topics, the depth of philosophical reflections, and the extraordinary variety of vocabulary and phraseology. The position of V. Stus is phenomenal compared to his contemporaries: a way out of the impasse end of self-isolation is only possible through joining the European tradition and cultivating the moral values. The specifics of philological interpretation of poetry based on literary and linguistic stylistic analyzes is revealed. It has been proven that the poetry "The garden is drunk with singing" is an expression of philosophical lyrics, where against the background of the landscape the inner turmoil of the lyrical hero is depicted: the spirit of the poet can never be kept in a cage, it will always break free, liberate himself from latticed restrictions. The poem has quite vivid features that can be traced at almost all language levels. They help the author to convey the thoughts and feelings of the lyrical hero more emotionally and expressively. Key words: Vasyl Stus, interpretation, poetic text, philological interpretation.
Keywords: поетичний текст; філологічна інтерпретація; Василь Стус; інтерпретація