ВІДНОВЛЕННЯ БАЛАНСУ СТАТЕВИХ ГОРМОНІВ У САМОК ЩУРІВ ЗА УМОВ ЗМІН СВІТЛОВОГО РЕЖИМУ - Комісова, Т. Є.; Мамотенко, А. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Стаття присвячена дослідженню впливу тривалих змін режиму освітлення на репродуктивну систему самок щурів та пошуку ефективних методів її фармако логічної корекції, що є актуальним на тлі прогресуючого зниження фертильності та зростання ендокринопатій, пов’язаних, зокрема, зі світловим забрудненням. Встановлено, що тривале штучне освітлення (моделювання 12-годинного та цілодобового фотоперіоду протягом 3,5 місяців) призводить до вираженої мела тонінової недостатності (гіпопінеалізму) у самок, що супроводжується глибоким гормональним дисбалансом у репродуктивній системі. Зокрема, у щурів спосте рігалося статистично значуще зростання рівня вільного тестостерону (Т) на 75% при 12-годинному та на 116% − при цілодобовому освітленні, на тлі вірогідного падіння рівня естрадіолу (Е2). Це призводило до різкого збільшення співвідношення Т/Е2 (у 2,5 та майже в 4 рази відповідно), що вказує на розвиток домінуючої тестостеронемії та ознак маскулінізації, причому ступінь відхилень був прямо пропорційний тривалості світлового навантаження. З метою корекції цих порушень було застосовано курсове введення мелатоніну (М) та його комбі націю з біодобавкою «Spirulina» (С). Монотерапія мелатоніном чинила значний протективно-модеруючий ефект, частково відновлюючи рівень Е2 та знижуючи Т, що призводило до нормалізації індексу Т/Е2. Однак, найбільш ефективним вияви лося сумісне застосування мелатоніну та спіруліни, що продемонструвало синергетичну дію: у групі тварин, яким на тлі зміненого фоторежиму уводили у ранковий час біодобавку «Spirulina», а ввечері «Віта-мелатонін» рівні Т та Е2 практично не відрізнялися від контрольних, а в групі цілодобового освітлення, яким також за зазначеною схемою вводили біодобавку і «Віта-мелатонін» − індекс Т/Е2 зменшився у 3,56 рази порівняно з групою без корекції, що свідчить про майже повне відновлення балансу статевих гормонів. Узагальнюючи, дослідження підтвердило деструктивний вплив світлового навантаження на репродуктивну функцію самок через механізм гіпопінеалізму та обґрунтувало ефективність розробленої схеми профілактичного курсового введення мелатоніну в комплексі зі спіруліною, яку можна рекомендувати для застосування у групах ризику світло вого десинхронозу.
Keywords: репродуктивна система; самки щурів; режим освітлення; світлове забруднення; мелатонін; спіруліна; статеві гормони; тестостерон; естрадіол; світловий десинхроноз