Педагогічні умови виховання відповідальності у дітей старшого дошкільного віку - Діптан, Євгенія Олегівна (My University, 2022)
Тема кваліфікаційної роботи «Педагогічні умови виховання відповідальності у дітей старшого дошкільного віку»досліджувалася на теоретичному й емпіричному рівнях. Результати вивчення особливостей прояву дітьми 5-7 років відповідальності яку базової якості особистості представлено у двох розділах роботи. На теоретичному рівні схарактеризовано стан розробки проблеми формування відповідальності вітчизняними та зарубіжними психологами і педагогами; розкрито динаміку змін у розвитку відповідальності як інтегральної якості особистості в дошкільному дитинстві; обґрунтовано педагогічні умови оптимізації процесу виховання відповідальності у дітей старшого дошкільного віку у закладі дошкільної освіти. З метою розв’язання емпіричних завдань дослідження розроблено програму й методику констатувального експерименту; визначено критерії, показники та структурні компоненти відповідальності ; описано рівні її сформованості у дітей 5-7 років життя; розроблено методичні рекомендації для педагогів щодо ефективної організації виховного процесу у закладі дошкільної освіти
Keywords: відповідальність; свідоме ставлення до життєдіяльності