Переддень та початок Другої світової війни для Хорватії (1939–1941) - Моціяка, О. П. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2019)
статті вперше в українській історіографії поглиблено аналізується внутрішня та геополітична ситуація в хорватських землях напередодні та в перший період Другої світової війни (1939–1941). Велику увагу при-ділено планам Німеччини (Третього Рейху) та Італії щодо долі Югославії, до складу якої входили ці території. Проаналізовано обставини утворення Бановини Хорватія (1939) та Незалежної Держави Хорватія (1941) на тлі політичних подій як внутрішнього, так і зовнішнього характеру.
Keywords: Друга світова війна; Бановина Хорватія; "Угода Цвєткович-Мачек"