Функційно-стилістичний потенціал субстантивованих ад’єктивів в ідіолекті Євгена Гуцала - Бойко, В. М.; Давиденко, Л. Б. (Видавництво НДУ імені Миколи Гоголя, 2020)
У статті проаналізовано субстантивацію прикметників як один із найпро-дуктивніших транспозиційних процесів у системі частин мови. На основі фактичного матеріалу, вилученого із прозових творів Євгена Гуцала, з’ясо-вано граматичні особливості транспонованих лексем, окреслено основні семантичні групи субстантивованих ад’єктивів, визначено їхнє стилістич-не навантаження у контексті. Закцентовано увагу на субстантивованих прикметниках-антонімах, що слугують для створення контрасту й вияв-ляють власні структурно-семантичні й стилістичні особливості. З’ясова-но, що субстантивовані прикметники у творах Євгена Гуцала належать до потужних елементів системи виражально-зображальних засобів, які використовуються автором із певною стилістичною метою, акцентують увагу на зображуваному, моделюють внутрішні ознаки та стани людини, явища навколишньої дійсності за протиставлюваними опозиціями, а також демонструють специфіку індивідуально-авторського світобачення.
Keywords: транспозиція; субстантивація; ад’єктив