Оптимізація мовленнєвої діяльності дітей дошкільного віку засобами казкотерапії - Дяченко, Альона Василівна (My University, 2020)
Кваліфікаційна робота виконана на теоретичному та практичному рівнях. На теоретичному рівні уточнено зміст та структуру провідних категорій, проаналізовано психолого-педагогічні дослідження з проблеми оптимізації мовленнєвої діяльності старших дошкільників, визначено вплив казкотерапії на мовленнєвий розвиток дитини. Виділено та обґрунтовано педагогічні умови оптимізації мовленнєвої діяльності дітей. На емпіричному рівні визначено критерії, показники та рівні сформованості мовлення у дітей дошкільного віку,досліджено вплив батьків та педагогів на формування мовленнєвих навичок у дітей; розроблено систему роботи щодооптимізації мовленнєвої діяльності старших дошкільників засобами казкотерапії, перевірено її ефективність
Qualification work is performed on theoretical and practical levels. At the theoretical level, the content and structure of the leading categories are clarified, psychological and pedagogical research on the problem of optimizing the speech activity of older preschoolers is analyzed, the influence of fairy tale therapy on the speech development of the child is determined. The pedagogical conditions for optimizing children's speech activity are highlighted and substantiated. At the empirical level, criteria, indicators and levels of speech formation in preschool children are determined, the influence of parents and teachers on the formation of speech skills in children is studied: a system of work on optimizing speech activity of senior preschoolers by fairy tale therapy is developed
Keywords: мовленнєва діяльність; казкотерапія