Застосування методу ІЧ-спектроскопії для оцінки біохімічного складу листя винограду, квіток робінії, насіння базиліка та зерен пшениці - Осипчук, Р. П.; Кучменко, О. Б.; Мельничук, О. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
Інфрачервона спектроскопія – це метод якісного та кількісного аналізу. Суть цього методу полягає у вивченні спектрів поглинання і пропускання електро- магнітного випромінювання в інфрачервоній області. Використання інфрачервоної спектроскопії для аналізу рослин не є новинкою. Було проведено багато успішних досліджень для визначення географічного похо- дження рослинної сировини, фальсифікації, і т. д. В нашому дослідженні ми провели інфрачервону спектроскопію сухого рослинного матеріалу: зерна пшениці, листя винограду, квіток робінії та насіння базиліка. Ці рослини використовують у косметичній, фармацевтичній та харчовій промисловості. Встановлено, що ІЧ спектр сухого зерна пшениці вказує на наявність високого рівня крохмалю, білків, води та ліпідів. Аналіз ІЧ спектру висушеного водного екстракту демонструє вищий рівень білків та полісахаридів. Натомість, видно нижчий вміст крохмалю, що може бути пов’язано з його поганою розчинністю у воді. ІЧ спектр сухого листя винограду демонструє можливий високий вміст фенольних сполук, целюлози, пектину, білків, поліфенолів та полісахаридів. Також, імовір- но, зафіксовано наявність ліпідів. Натомість, ІЧ спектр висушеного водного екстракту вказує на наявність меншої кількості ліпідів та суттєво вищого рівня поліфенолів. Аналізуючи ІЧ спектр сухих квіток робінії встановлено наявність високого рівня фенольних сполук та флавоноїдів. Проте, ІЧ спектр висушеного водного екстракту демонструє значно вищу концентрацію поліфенолів та флавоноїдів. ІЧ спектр сухого насіння базиліка демонструє високий рівень полісахаридів, ліпідів та білків. Натомість, ІЧ спектр висушеного водного екстракту вказує на суттєво вищий рівень полісахаридів, білків та сильне зниження рівня ліпідів, що може бути пов’язано з гідрофобністю жирів. Отримані результати доводять високу ефективність використання ІЧ спектро- скопії для вивчення рослинної сировини. Отримані результати можуть бути використанні в подальших дослідженнях біохімії рослин та рослинних екстрактів.
Keywords: спектр, ІЧ спектроскопія, екстракти, сухий рослинний матеріал, білки, ліпіди, вуглеводи, флавоноїди, поліфеноли