ФОРМУВАННЯ НАВИЧКИ ШВИДКОЧИТАННЯ НА УРОКАХ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ - Могильна, Р. Я.; Білоусова, Н. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2018)
У статті розглянуто основні положення формування навички швидкого читання, охарактеризовано основні методи, що дозволяють збільшити від- соток інформації, яка залишається у пам’яті людини після прочитання тексту. Наголошено на тому, що швидкість, яка є максимальною і при якій можна повноцінно засвоювати прочитане, не може перевищувати 1000 слів. Також підтверджується думка про те, що швидкість читання слід оцінювати в знаках, які людина може прочитати за одну хвилину, при цьому розуміючи зміст тексту. Виділено вимоги до педагога, який прагне навчити дитину читати швидко. Окрему увагу приділено факторам, що можуть свідчити про низький рівень швидкочитання: низький словниковий запас, артикуляція, повернення до попередніх речень чи рядків. Окреслено низку вправ, які дозволяють сформувати навички швидкого читання: скоромовки, складання слів з половинок, ігри "Знайди слово", "Магазин", "Комп’ютер", "Співаймо пісеньку", "Варварі до пари", "Поле чудес", перегляд сторінки, читання лише приголосних літер, чистомовки, складання анаграм.
Keywords: швидкочитання; інформація; текст