Ніжин як центр культури Північного Лівобережжя України в історії та сучасності - Самойленко, Г. В. (Видавництво НДУ ім. Миколи Гоголя, 2019)
У статті на широкому фактичному матеріалі розкриваються основні формотворення культури у місті Ніжині в історичній послідовності з ХVІІ до ХХІ ст. Основна увага приділяється характеристиці особливостей стильового різноманіття у будівництві та архітектурі ХVІІ–ХVІІІ ст., живописі та іконописанні, визначається місце ніжинських будівничих та майстрів-різьбярів. Особлива увага приділяється Ніжинській вищій школі, з якою пов’язані розвиток освіти, театру, літератури, науки та імена М. Гоголя, Н. Кукольника, Є. Гребінки, А. Мокрицького і багатьох інших дія- чів культури. В статті висвітлюється також багатогранна театральна діяльність М. Заньковецької та сучасного Ніжинського драматичного театру імені М. Коцюбинського й інших мистецьких колективів.
Keywords: Ніжин; види мистецтва; Ніжинська вища школа; формотворення культури