КУРС «ІСТОРІЯ ВОКАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА» В СИСТЕМІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ СПІВАКІВ: КРОСДИСЦИПЛІНАРНИЙ ПІДХІД - Раструба, Т. В. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
Сучасна система підготовки вокалістів потребує переосмислення ролі історико теоретичних дисциплін у формуванні фахових компетентностей. Курс «Історія вокального мистецтва» має значний потенціал для інтеграції з виконавською практикою, проте традиційні підходи до його викладання часто обмежуються суто інформативною функцією. Метою статті є теоретичне обґрунтування та розробка змістово-смислової моделі кросдициплінарного викладання курсу «Історія вокального мистецтва», яка забезпечує інтеграцію історико-теоретичних знань з вокально-виконавською практикою в системі підготовки майбутніх співаків. Методи дослідження: аналіз освітніх програм та навчально-методичної докумен тації; систематизація та узагальнення науково-педагогічних джерел з проблем музичної освіти; моделювання педагогічного процесу на основі кросдисциплі нарної інтеграції. Результати: розкрито потенціал інтеграції історичних знань із виконавськими дисциплінами для цілісного формування художньо-естетичного світогляду вокалістів, розвитку аналітичного мислення та поглиблення розумін ня вокально-виконавських традицій. Визначено ключові фахові компетентності, що формуються у процесі вивчення курсу: здатність працювати з історичними джерелами, інтерпретувати вокальні стилі різних епох, застосовувати міждис циплінарні зв’язки в творчій практиці. Запропоновано структурно-змістову модель кросдисциплінарного викладання, яка включає взаємопов’язане опрацю вання історичних матеріалів, вокально-технічних умінь і акторсько-сценічних компонентів. Окреслено педагогічні умови ефективного впровадження: кон текстне навчання, практикоорієнтованість, проблемно-пошукова діяльність, співпраця викладачів різних дисциплін, використання мультимедійних ресурсів, розвиток рефлексивності студентів Наукова новизна: вперше теоретично обґрунтовано та систематизовано структурно-змістову модель кросдисциплінарного викладання курсу «Історія вокального мистецтва» в контексті формування фахових компетентностей майбутніх співаків. Практична значущість: результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення освітніх програм підготовки вокалістів, розробки навчально-методичних матеріалів та модернізації змісту історико теоретичних дисциплін у системі мистецької освіти.
Keywords: історія вокального мистецтва; кросдисциплінарний підхід; фахова підготовка співаків; вокальне виконавство; структурно-змістова модель; між дисциплінарна інтеграція; фахові компетентності