Методи та форми музичного навчання здобувачів мистецьких спеціальностей закладів вищої освіти - Павленко, О. М. (НДУ ім. М. Гоголя, 2026)
У статті здійснено систематизацію методів і форм музичного навчання здобувачів мистецьких спеціальностей закладів вищої освіти. Обґрунтовано доцільність розгляду методів як багаторівневої системи, структурованої за дидактичною функцією, специфікою мистецької діяльності, рівнем пізнаваль ної активності, інтегративно-технологічною спрямованістю та функціями педагогічного супроводу освітнього процесу. Визначено, що ефективність музичного навчання забезпечується взаємодією методів мотивації, контро лю та рефлексії. Розкрито роль форм організації навчання як цілісного педагогічного середовища реалізації методів. Доведено, що інтеграція традиційних та інноваційних підходів сприяє формуванню фахових компе тентностей і розвитку художньо-творчого мислення здобувачів.
Keywords: музична освіта, методи музичного навчання, форми організації навчання, вища освіта, здобувачі мистецьких спеціальностей, музична педагогіка, професійна підготовка, творча діяльність