Виховання у дітей старшого дошкільного віку чуйного ставлення до однолітків засобами художньої літератури - Гудименко, Олександра Василівна (My University, 2020)
Тема магістерської роботи «Виховання у дітей старшого дошкільного віку чуйного ставлення до однолітків засобами художньої літератури» досліджувалася на теоретичному та емпіричному рівнях. Результати вивчення представлені у трьох розділах роботи. На теоретичному рівні обґрунтована проблема чуйності та необхідності її виховання як значущої моральної риси у дітей старшого дошкільного віку. Для розв’язання емпіричних завдань дослідження, розроблена програма й методика констатувального, формувального й контрольного етапів педагогічного експерименту. Розроблені критерії, показники та рівні сформованості чуйного ставлення дітей 5 -6 років до однолітків, визначено й обгрунтовано педагогічні умови їх вдосконалення, скомпоновано систему роботи з оптимізації виховного процесу щодо формування чуйного ставлення засобами художньої літератури.
The topic of the master's thesis "Education of older preschool children sensitive to peers by means of fiction" was studied at the theoretical and empirical levels. The results of the study are presented in three sections. At the theoretical level, the problem of sensitivity and the need for its education as a significant moral trait in older preschool children is substantiated. To solve the empirical problems of the research, the program and methods of the ascertaining, forming and control stages of the pedagogical experiment have been developed. Criteria, indicators and levels of formation of sensitive attitude of children 5-6 years to peers are developed, pedagogical conditions of their improvement are defined and substantiated, the system of work on optimization of educational process concerning formation of sensitive attitude by means of fiction is composed.
Keywords: чуйне ставлення; засоби художньої літератури