Особливості відображення уявлень про себе в життєвих історіях особистості - Кресан О. Д. (Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2018)
Виникнення і розвиток самосвідомості, формування уявлень людини про себе та їх вплив на функціонування особистості, її поведінку, діяльність і внутрішній світ цікавили науковців досить давно. Ще у філософії Дж.Локка, Д.Юма, Ф.Брентано, Б.Паскаля та ін. досліджувалися єдність самосвідомості зі свідомістю, її витоки, вплив на її формування зовнішніх і внутрішніх факторів. У психології проблема уявлень про себе і самосвідомості була досліджена в працях вітчизняних і зарубіжних вчених. Зокрема У.Джеймс аналізував самосвідомість як Я, виділивши його структурні елементи: фізичне Я, соціальне Я, духовне Я та ін. Самосвідомість також вивчалася як ідентичність особистості (Е.Еріксон, І.Гофман, Г.Мід та ін.), що насамперед розглядається як цілісність особистості, постійність її уявлень про себе, а також як усвідомлення безперервності свого Я (Е.Еріксон, Дж.Марсіа)...
Keywords: особистість; самосвідомість