ЗМІСТОВНО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ КОНЦЕПТ ФОРМУВАННЯ ЦІННІСНОГО СТАВЛЕННЯ ДО ЗДОРОВ’Я ПІДЛІТКІВ ПІД ЧАС ВІЙНИ У ШКОЛІ ТА ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ - Алєксєєнко, Т. Ф. (НДУ ім. М. Гоголя, 2025)
У статті узагальнено та класифіковано формування ціннісного ставлення до здоров’я у два основних підходи: креативно-творчий та адаптивно-ситуатив ний, визначено їх сутність і зміст в основних характеристиках. Окреслено проблемне поле формування ціннісного ставлення до здоров’я підлітків у кон тексті вікових характеристик, поведінкових особливостей, викликів ХХІ століт тя у соціалізації підростаючої особистості та системи загальної середньої освіти і позашкільної освіти в умовах воєнного стану. Проаналізовано сучасний зміст та методичне забезпечення процесу формування ціннісного ставлення до здоров’я у підлітків на прикладі модельних програм для учнів 5-9 класів закладів загальної середньої освіти, формату онлайн освіти, фізкультурно-спортивного і оздоровчого напрямів діяльності позашкільних закладів України, з урахуванням їх специфіки і діяльності, потенціалу умов предметно-просторового середовища, його реалізації. Виокремлено спільність їх задач у рішенні проблеми формування ціннісного ставлення до здоров’я в підлітків з пріоритетом створення умов безпеки, посилення профілактичної роботи, урізноманітнення просвітницьких заходів, активної участі в них самих підлітків, розроблення й упровадження адаптивних програм, створення підтримуючого середовища, дотримання ціліс ного підходу і системності у формування ціннісного ставлення до здоров’я сучасних підлітків у діяльності загальної середньої освіти і позашкільної освіти як основних освітньо-виховних та розвивальних інституцій у громаді. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання матеріалів статті для оптимізаціїї ціннісно-орієнтаційних процесів у закладах освіти, сприяння здатності педагогічних колективів закладів загальної середньої та позашкільної освіти до швидкого адаптування освітніх і розвивальних програм до нових реалій життя та реагування на його виклики.
Keywords: ціннісне ставлення до здоров’я; формування ціннісного ставлення до здоров’я; підлітки; заклади загальної середньої освіти; позашкільні заклади освіти; виклики в умовах війни; освітні модельні програми; адаптивні програми; цілісний підхід